Speuren door school

Sinds september 2015 is Omnia College in het leven geroepen. Een intensieve samenwerking tussen het Merewade College Vries Robbeweg en Wellantcollege. De school onderscheidt zich als enige in Nederland, doordat zij alle VMBO-stromingen onder één dak hebben. Dit doen zij door middel van de vakwerkklassen; Ondernemersklas, Plant & Dier klas, Techniekklas, Timmerklas, Beauty & Care klas en de Koksklas.
Maar hoe vertel je in een tijd waarin vakmanschap daalt en het VMBO imago onder vuur ligt wat je precies doet en kunt betekenen voor de kinderen? Wij wisten wel raad en gingen aan de slag!

Opdrachtgever: Omnia College

Diensten: concept, strategie, video, online game

Briefing

Hoe kan de voorlichting over vakwerkklassen van Omnia College aan de kinderen uit groep 7 en 8 op de basisschool verbeterd worden door inzet van storytelling?
toekomstspeurders4

Aanpak

Om het huidige proces van voorlichting te ontdekken zijn wij zelf op pad gegaan, zoals kinderen dit ook zouden doen. We zijn naar voorlichtingsavonden, open dagen en gesprekken met ouders uit groep 7 en 8 gegaan. Door dit kregen we inzicht in wat kinderen van de school hoorden, maar naar welke informatie waren zij zelf op zoek? En nog belangrijker, hebben zij deze informatie gekregen?

De weg die kinderen (en hun ouders) afleggen wanneer zij op zoek zijn naar een nieuwe middelbare school hebben we gevangen en vastgelegd door middel van persona’s. Uit de interviews met de kinderen zijn vijf persona’s ontwikkelt, zoals Wouter de Weter en Gio het Gezelschapsdier.

Vervolgens hebben we in kaart gebracht welk proces zij afleggen en de kwaliteit van deze ervaringen. Vragen die centraal stonden waren onder andere hoe zij de informatie online beoordelen en zijn ze tevreden over de benadering op de open dag zelf?

toekomstspeurders2

Resultaat

Uit een intensieve periode van onderzoek bleek dat de kinderen vooral geïnteresseerd zijn in wat zij kunnen worden, het echte praktijk leven en hoe dit in relatie staat met wat zij in de klas doen. Vanuit deze inzichten is er een online serious game gebouwd waarin de kinderen de school met haar verborgen verhalen kunnen ontdekken als echte Toekomstspeurders.

Met de game gaan ze spelenderwijs op zoek naar video’s met vakmannen die verstopt zitten in de klassen, maar krijgen hulp van leerlingen en docenten die in de school te vinden zijn en allemaal iets te vertellen hebben. Met het leesniveau van de aankomende scholieren is rekening gehouden, door alle verhalen als audiofragmenten op te nemen.

Nieuwsgierig wat we voor je kunnen betekenen?